Live från påskottan!

Här kommer jag att sända live från påskottan. Det ligger även kvar i efterhand.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Live från påskottan!

Lördagsdesign i möbelriket

I Möbelriket med huvudort i Lammhult, litet närmare Växjö än Jönköping, bjuds fredags- lördags och söndagsdesign 18-20 mars, http://www.designerssaturday.se/. Det handlar om lokal träindustri och designutveckling. Hjelmserydsstiftelsens gästhem/vandrarhem är en god, enkel miljö att smälta intrycken i. Två mil till Lammhult och Sävsjö respektive, fyra mil till Värnamo. Längs vägen till Värnamo kan man finna både astronomförfattaren Peter Nilssons gamla by Möcklehult, och Ohs bruks gamla industriby.

Stiftelsen har två tydliga större designminnen (förutom många mindre). Hjelmserydsstiftelsens huvudbyggnad utgörs av Hjälmseryds gamla prästgård anno 1792, en period när det byggdes mycket nytt i landet! Den unikt återuppbyggda medeltidskyrkan intill är en klass för sig. Tidigare utbildningsledaren på textilhögskolan i Borås, Christina Rinaldo, berömde – inte i första hand kyrkbyggarna i tidigt 1100-tal, de kunde sin sak, utan restaurerarna på 1930-tal med den kände arkitekten Erik Lundberg i spetsen. Erik Lundberg vilar fö på kyrkogården intill.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Lördagsdesign i möbelriket

Live från Lilla prästgårdens vind!

Uppdatering: Här behövs nog ett förtydligande. Såhär: Vi håller på med ett stambyte i den gamla prästgården där jag bor. Eftersom det är handfat på alla rummen så var det knepigt att få upp nya vattenstammar till alla, tills vi kom på att det ju fanns en krypvind man kunde dra slangar på. Alltså var jag uppe på krypvinden medan rörmokaren stod nere i rummen och borrade upp genom taket/golvet. Konversationen man slungas in i i början är mellan mig och rörmokaren när han utan att höra så bra försöker få klart för sig att jag såg hans borrhål och att det satt på ett bra ställe.

Sen gör jag lite allmänna reflektioner kring det svartbrända bjälkverket, som alltså skadades allvarligt av en brand för 50 år sedan, något som fortfarande syns där man inte byggt innerväggar, exempelvis på krypvinden. Jag kommunicerar också med Mattias som via livechatten, som jag inte tror man kan se i efterhand, undrar om det är Tobbe som hörs i bakgrunden, något som jag dementerar.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Live från Lilla prästgårdens vind!

Bonadsmålningskurs

I helgen hade vi bonadsmålningskurs här på Hjelmseryd. Mycket jobb! Många av deltagarna var uppe och målade till efter midnatt, långt efter att läraren Gunilla Fransson hade gått och lagt sig. Här är lite bilder från ett av målarpassen.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Bonadsmålningskurs

Folder till bot- och förnyelsedagen

Nu, äntligen, har vi fått upp en folder till Bot- och förnyelsedagen i mars på nätet. Det är en chans för dig att i inledningen av fastan få en chans att söka läkedom för det som gått sönder i våra liv.

Sprid gärna foldern, det är ett enkelt sätt att göra en insats för Hjelmserydsstiftelsen. Och kom hit. Jag tror att dagen kommer bli väldigt givande.

Du hittar den här.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Folder till bot- och förnyelsedagen

Lär dig baka bullar i Hjelmserydsstil

Här hittar du ett fotoalbum med många beskrivande bilder om hur vi brukar göra när vi bakar bullar här på gården. Klicka på bilderna för att få en liten bildtext som beskriver vad som händer. Bullbakandet ädla konst är ju bra att känna till, så det är bara att kolla in och förkovra dig.

Såhär fint kan det bli!

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Lär dig baka bullar i Hjelmserydsstil

Arbete på flera fronter

Idag händer det grejer ska ni veta! Två mattläggare håller på inne i Burserydsrummet och lägger matta i det nya badrummet med dusch som vi byggt där. Nu har vi alltså fått ett rum till med toa och dusch på rummet. Välkommet!

Samtidigt ska jag idag göra andra strykningen med den snygga blå färgen uppe på lilla toan i Lilla prästgården som alltså äntligen ska bli färdigrenoverad sen vi rev ut den i mellandagarna.

Rörmokaren är här och ska dra upp nya stammar från krypgrunden till mitt kök och till toan på övervåningen som ligger precis ovanför i Lilla prästgården. Samtidigt ordnar vi med nya stammar, i alla fall till vattnet, till toan på nedervåningen.

Jag ska se om jag hinner slipa ner spackel och spackla en gång till i mitt kök också.

Kul att det flyter på ordentligt för en gångs skull!

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Arbete på flera fronter

Hemsideuppdateringar

Jag tänkte jobba lite med hemsidan ikväll. Jag lägger upp här kontinuerligt under kvällen vad som jag hunnit med. Mitt första projekt blir att ordna snyggare popuprutor som innehåller mer info om arrangemangen (kommer upp om man klickar på ett arrangemang i vänsterspalten, eller under ”Kommande arrangemang”-fliken.
*Uppdaterat*Nu har jag pulat lite med dem. Jag är fortfarande inte helt nöjd men de är bättre nu än innan.

Nästa projekt är att jag ska småfixa lite och byta ut några bilder.

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , | Kommentarer inaktiverade för Hemsideuppdateringar

Söndagsdessert i Gamla Hjelmseryds prästgård

Dagens söndagasdessert var Pavlovatårta med jordgubbsgrädde och björnbär. Pavlovatårta är en av våra specialiteter och dagens variant av vår husmor Maria var fantastiskt god!

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Söndagsdessert i Gamla Hjelmseryds prästgård

Inspirationsdag

Idag hade vi Inspirationsdag här på stiftelsen. Christian Braw hade planerat dagen, som hade temat ”Det inre livet”, och skulle ha haft Peter Halldorf som huvudtalare. Tyvärr fick vi i veckan reda på att Peter inte kunde komma och fick sätta in plan B. Martin Lennartsson, Lars Svensson och Christian Braw m.fl. ryckte in och räddade studiedagen.

Det var väldigt roligt, tycker vi här på stiftelsen, att det var så välbesökt! Vi räknade till strax under 50 deltagare och det är nog det mesta vi har haft på inspirationsdag här de senaste åren.

Stort tack till alla som medverkade och till alla som kom! Välkomna åter!

Christian Braw i det närbelägna Missionshuset där föredragen höll hus

Den avslutande vesperna

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentarer inaktiverade för Inspirationsdag