Rundbrev 3, 2011

Innehåll:

Kristus

Föreståndaren har ordet

Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp. Ef. 4:3-4

14.e söndagen efter Trefaldighet kallas ofta ”Den kristna enhetens söndag”. Överskriften i evangelieboken är ”Enheten i Kristus”. Texterna talar om vad det är som förenar oss kristna – gemenskapen med Jesus Kristus. Enligt Paulus är enheten i Kristus något som vi måste sträva efter. Jesus själv bad ju också i sin översteprästerliga förbön om att alla de som genom apostlarnas ord kommer att tro på Honom ska vara ett. Det är alltså idealet i den kristna kyrkan. Men vi vet ju att så är ju inte verkligheten idag och har heller aldrig varit. Jesus fick ju tillrättavisa sina första lärjungar för att de tvistade om vem av dem som var den störste. Paulus skriver i flera brev och varnar för att det bildats ”partier” i församlingarna, där somliga sa sig hålla sig till Paulus, andra till Apollos, andra till Petrus, åter andra till Kristus. Hela kyrkans historia är ju sedan en berättelse om hur maktkamp och personliga prestigevinster har splittrat församlingarna och hela kyrkan i fraktioner och olika grupperingar, som beskyller varandra för att ha övergett den enda sanna läran. Och så har det fortsatt ända in i vår tid. Ständigt hotas de etablerade kyrkorna att brytas sönder på grund av inre splittring.

Vi behöver lyssna till förmaningen från Paulus: ”Men i vår herre Jesu Kristi namn uppmanar jag er att vara överens och inte dela upp er i olika läger, utan återigen stå eniga i tankar och åsikter.” Som kristna måste vi ständigt be med i Jesu översteprästerliga förbön om att vi alla ska bli ett i honom. Att enheten i Kristus ska bli kännemärket på Guds folk i vår bygd, i vårt land och ut över hela jorden, måste vara alla kristnas ständiga bön. Och vi måste göra allt vad som på oss beror för att överbrygga de murar mellan människor som mänsklig ofullkomlighet åstadkommit och åstadkommer.

Bertil Olsson, tf. föreståndare

Husfolket hälsar…

…att sommaren på många sätt varit god och givande. Vi ordnade för första gången en tvåveckors Bibelskola istället för sista veckan, eftersom det inte var någon konfirmationsläsning, och alla kan nog instämma i att den blev lyckad. Sång- och Musiklägret senare på sommaren blev också väldigt fint med fler barn än förra året. Nu för bara några veckor sedan hade vi ett bröllop här på gården med vigsel i kyrkan och fest i prästgården. Gården lämpar sig väldigt väl för såna fester; det kan vara ett tips inför planeringen av jämna födelsedagar et.c!

Den här gången bjuder vår husmor på två recept ur vår stora samling. Alla som varit här minsta lilla har säkert druckit vår citrondricka, och Cornflakes-kycklingen är också ett av våra favoritrecept. Håll till godo!

Allt gott!

Gabriel Fjellander, Erik Högman, Jonas Nilsson och Maria Nilsson

Cornflakeskyckling

 
1 kyckling (eller 6-700 g kycklingfilé)
1 dl crème fraîche
1-2 msk stark senap
2 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
1 tsk dragon
1 tsk salt
1-1½ dl cornflakes

Dela kycklingen i 6-8 bitar.Blanda crème fraîche, senap, vitlök, cayennepeppar, dragon och salt. Fördela blandningen över kycklingen. Strö över grovkrossade cornflakes. Grädda ca 45 min i 200˚ ugnsvärme


Citrondricka

 
Skiva två citroner och blanda skivorna med 2 kg strösocker, 0,5 dl farinsocker och 1 dl citronsyra i en skål. Häll över 2 liter kokande vatten. Rör om. Lägg på ett lock och låt stå till följande dag. Spädes 1+8. Citrondrickan klarar sig ca en månad i kylskåp.

Konfirmandläsning 2012

 
Till nästa sommar välkomnar vi varmt konfirmander igen!

Många kan vittna om hur mycket en konfirmandläsning på Hjelmserydsstiftelsen kan ge. Vårt konfirmandinternat ute på småländska landsbygden kan ge mycket av det en 15-åring behöver. I en liten grupp med duktiga ledare finns stor möjlighet att växa som kristen och som människa.

Vi välkomnar ungdomar födda –97 eller tidigare. Läsningen börjar efter skolavslutningen och slutar med konfirmation i mitten av juli. Inskrivning 2-4 december. Konfirmandpräst är Rolf Pettersson, komminister i S:t Pauli församling i Göteborg.

Tipsa vänner och släktingar. Hör av er för mer info och anmälan!

Tack Nils-Åke!

Nils-Åke Nilsson har lämnat sitt uppdrag som tf. föreståndare och som ledamot i styrelsen. Som styrelseledamot deltog han med kloka och balanserade inlägg i våra överläggningar och när vi akut behövde en föreståndare åtog han sig beredvilligt den uppgiften och har, trots avståndet mellan Lund och Hjelmseryd, på ett förtjänstfullt sätt skött den uppgiften. När du nu valt att lämna dina uppdrag vill vi från styrelsen och medarbetarna säga ett varmt tack för dina insatser.

Som tf. föreståndare går undertecknad in och Maria Gerdås övertar ordförandeposten.

För styrelsen: Bertil Olsson