Rundbrev 2, 2012

Gamla rundbrev:

Rundbrev 2, 2012

Innehåll:

Föreståndaren har ordet

”Den som tar emot hans vittnesbörd erkänner därmed att det Gud säger är sant.  Ty den som Gud har sänt talar Guds ord; Gud ger Anden utan att mäta.”

Joh. 3:33-34

Vi har ännu en gång fått fira Pingst, Andens högtid. Då har vi blivit påminda om att Jesus sände den Helige Ande som en Hjälpare till sina lärjungar tio dagar efter att Han lämnat dem och gått in i den himmelska världen. Lärjungarna som dittills varit så rädda att de hållit till bakom låsta dörrar, vågade helt plötsligt gå ut och öppet predika om Jesus. Ja, Petrus anklagade i sin första predikan sina åhörare för att de hade låtit korsfästa härlighetens Herre. Hur vågade han? Hans mod berodde på att han nu blivit helt viss om att Jesus var Messias, den levande Gudens Son, och att Han nu besegrat synden, döden och djävulen. Petrus var nu helt övertygad om att det fanns ett liv bortom graven. Jesus hade ju uppstått och visat sig livs levande tillsammans med dem efter sin död. Nu vågade Petrus och de andra lärjungarna till och med att riskera sina egna liv för att förmedla budskapet om livets seger. Under historiens gång finns det många som begärt bevis på att Jesus har uppstått. Det starkaste beviset måste ändå vara att det fanns människor som vågade sina liv genom att intyga att de mött den Uppståndne och levande Herren. Om de hittat på att Jesus uppstått, så skulle de erkänt det när dödsdomen hängde över dem. Av de elva apostlarna fick alla, utom Johannes, på olika sätt lida martyrdöden, liksom många andra som mött den uppståndne under de 40 dagarna mellan Påsk och Kristi Himmelsfärds Dag. Att människor var beredda att dö för sin bekännelse, är för mig ett av de starkaste bevisen på att de verkligen mött den Uppståndne och därför var övertygade om att Han levde. Därför vågade de riskera sina liv. Det finns ju ett bättre liv bortom graven.

Vi som lever nästan 2000 år senare behöver inte vara mindre övertygade. Också vi kan få möta den Uppståndne, om än inte i synlig gestalt. I Bibeln, i bönen, i kyrkans gemenskap och vid nattvardsbordet får vi erfara att Han är vår uppståndne och levande Herre. Också vi får ta emot den Helige Ande som en kraftkälla i våra liv. I dopet gavs Anden som en gåva, men den gåvan behöver du börja använda. Ber du Gud om att Han ska låta sin Helige Ande vara kraftkällan i ditt liv, så kan du vara förvissad om att Han också låter det bli så, ty den bönen är alltid enligt Guds vilja och i Jesu namn. Med en önskan om att Guds gode Ande ska få vara din följeslagare allt framgent önskar jag en välsignad sommar

Bertil Olsson, tf föreståndare

Husfolkets hälsning

Kära vänner, vi vill tacka för allt stöd vi får, både materiellt och mentalt. Vi blir alltid så glada när ni hör av er eller kommer förbi.

Även denna gång så bjuder vi på ett recept ur vår stora samling. Hoppas vi ses i sommar! Allt gott!

Gabriel Fjellander, Erik Högman, Jonas Nilsson och Maria Nilsson

Burgundisk köttfärsgryta

Ingredienser:

 • 8 hg köttfärs
 • margarin att bryna i
 • 4 msk vetemjöl
 • 8 dl köttbuljong
 • 1 dl rödvinsvinäger eller rödvin
 • 2-3 pressade vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt
 • 4 krm peppar
 • 1 tsk timjan
 • 2 lagerblad
 • 4 msk tomatpuré
 • 2 gula lökar
 • 4 stora morötter
 • 2 purjolökar
 1. Bryn färsen, strö på mjölet och rör ut.
 2. Späd med buljong och vinäger. Tillsätt kryddor och purén.
 3. Koka upp.
 4. Lägg i tunt skivad lök, skivade morötter och till sist skivad purjo.
 5. Koka ca 20 minuter. Rör om då och då.

Servera med t.ex. ris och en blandad sallad.

Välkommen som AE-medlem!

G:a Hjelmseryds kyrka har kallelsen, att vara en böneoas i Svenska Kyrkan. I 64 år har man bett dagligen i kyrkan. Och tillsammans med de bedjande i kyrkan, har Hjelmserydsstiftelsens vänner bett på skilda håll i landet.

AE – Actio Evangelica bildades 1963, som en stöd- och bönegemenskap omkring arbetet på Hjelmserydsstiftelsen. Ur AE:s stadgar:

§ 1 Stöd- och bönekretsens ändamål är att bedja för Hjelmserydsstiftelsen och främja ett vidgat ansvarstagande för stiftelsen.

§ 2 Medlem av AE blir den som begär att bli upptagen i denna förbönsgemenskap. AE-medlem förpliktar sig till regelbundet givande till, eller arbetsinsats för Hjelmserydsstiftelsen. AE-medlem har rabatt på vistelsen på stiftelsen.

Varje kväll, vid aftonbönen, i G:a Hjelmseryds kyrka ber vi för AE-medlemmarna. Om du vill bli en del av den skara som ber för och understödjer stiftelsen så ta kontakt med oss så berättar vi hur du ska göra.

Teknisk konsult sökes

Det är snart tio år sedan stiftelsen uppdaterade värmeanläggningen. Nu behöver vi trimma den. Vi kommer att ta in förslag på vad som ska åtgärdas och anbud på ändringarna från lokala specialistfirmor, men vi skulle behöva hjälp med att utvärdera förslagen och anbuden. Vi vill därför fråga understödskretsen om där finns någon som kunde hjälpa till med det jobbet. Utmaningen för oss är att denna behöver känna till styrsystem för både luftvärmepump, VVS och el.

Hör av er per mail eller telefon. Ringer ni så får ni höra litet mer om vad som händer på plats!