Rundbrev 3, 2012

Gamla rundbrev:

2011

Rundbrev 3, 2012

Innehåll:

Föreståndaren har ordet

Folket svarade Josua: ”Herren vill vi tjäna.” Josua fortsatte: ”Ni är själva vittnen till att ni har valt Herren och vill tjäna honom.” ”Ja”, svarade de.  Josua 24:21-22

Josua hade fört Israels folk in i det utlovade landet. Han hade utkämpat många krig mot de folk som tidigare bodde i Kanaans land, och Israels folk hade kommit till ro. När Josua närmar sig slutet på sitt liv samlar han folket omkring sig och håller sitt avskedstal. Där ställer ha folket inför ett val. Vill de välja att tjäna Herren eller vill de tjäna de främmande gudar som dyrkats av landets tidigare invånare?

Vart fjärde år har vi val där vi får välja det parti och de personer som vi menar bäst gagnar landet och dess invånare. Det är viktigt för ett land att ha dugliga politiker. Men det val som Josua ställde Israels folk inför är mycket viktigare också för oss.

Vill vi välja att tjäna Herren eller vill vi välja något som hör denna världen till som det viktigaste i våra liv? 

Israels folk sa sig vilja tjäna Herren. Men vi vet hur det gick. När Josua var död började folket tjäna andra gudar. När det då gick dem illa och främmande folk invaderade landet och förtryckte dem, ropade de till Herren och Han sände domare som befriade dem från deras förtryckare. Men snart avföll de på nytt.

Nu står vi inför samma val. Och hur gör vi? Är det inte så att vi ofta väljer det som hör denna världen till och glömmer Herren?

När Josuas ord nu når oss behöver det väcka oss till insikt om det som är viktigast i livet, nämligen att välja Herren.

Vi har inga löften om att det alltid ska gå oss väl och att vi alltid ska få leva i fullkomlig lycka här i tiden, bara vi väljer Herren. Men vi har löftet att Han ska bevara oss och föra oss till sitt himmelska rike. Där ska det inte finnas någon plåga och inget lidande och där ska Han låta oss leva i evig salighet.

Om Josuas ord berör dig, så vänta inte till imorgon eller nästa vecka eller ännu senare innan du bestämmer dig: ”Herren vill jag tjäna.” Om du verkligen börjar leva efter det mottot, så kommer du att få uppleva att Herren går vid din sida genom livet, och när livet är som allra svårast, då du inte orkar gå själv, då bär Han dig. Visst det kommer tillfällen i livet då du misslyckas med din föresats, men även om du överger Herren, så har Han inte övergett dig. Du får alltid komma tillbaka till Honom, precis som berättelsen om Israels folk bekräftar. Herren förbarmade sig över dem när de vände sig till Honom. Sök Herren medan Han låter sig finnas. Åkalla Honom medan Han är nära.

Bertil Olsson, tf föreståndare

Husfolkets hälsning

Kära vänner!

Vad är mer somrigt än en musiklägertårta från Hjelmserydsstiftelsen? Nu när lägret precis har avslutats med musik i trädgården och musikal i vespern vill vi bjuda på detta recept. Håll till godo!

Nytt för i sommar är att det tillsammans med andra kristna i bygden har ordnats pilgrimsvandring i dessa väckelsebygder där vi fått möjlighet att mötas i bön i de gamla bönehusen och i vår gamla kyrka.

Även här i G:a Hjälmseryd har många regnmoln passerat denna sommar, men de varma minnena från er som har gästat oss på olika sätt är det vi får bära med oss in i hösten. Vi vill särskilt tacka er som har tagit initiativ och genomfört olika arbetsinsatser, både med reparationer, trädgård och hushåll. Varmt tack!

Lycka till säger vi till Gabriel och Erik inför höstens utmaningar med studier och föräldraledighet.

Vi ser fram emot hösten med förväntan, om än den ser lite annorlunda ut än den varit tidigare. Vi vill bjuda in alla som längtar efter en tid till andlig fördjupning, vila eller bara stillhet som enskild eller i gemenskap. Välkomna!

Varmaste hälsningar från Bertil Olsson, Jonas Nilsson, Maria Nilsson och Sylva Flisberg

Musiklägrets avslutningstårta

Ingredienser:

Botten:

 • 4 äggvitor
 • 3 dl socker
 • 3 dl rice crisp

Fyllning:

 • 4 äggulor
 • 1 dl socker
 • 1 msk majsena- eller potatismjöl
 • 125 g smör
 • 1 msk vaniljsocker

Garnering:

 • vispgrädde
 • 1 dl grädde färsk/ konserverad frukt
 • riven blockchoklad

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i sockret och vispa till en styv marängmassa. Rör sedan försiktigt ner rice crisp och bred ut smeten på bakplåtspappor i långpanna. Grädda i mitten av ugnen i 125°, ungefär 65 minuter.

Blanda äggulor, grädde, socker och majsena- eller potatismjöl i en kastrull och låt sjuda tills det tjocknar till en kräm. Rör om hela tiden! Blanda i smör och vaniljsocker.

Dela marängen i två delar, bred ut fyllningen på den ena och lägg den andra ovanpå. Garnera med vispad grädde och till exempel färsk eller konserverad frukt och riven blockchoklad.

Från styrelsen

Från 1:a sept. och under hösten är endast Maria och Jonas Nilsson i tjänst. Erik Högman är föräldraledig och Gabriel Fjellander slutar sin anställning för att återuppta sina studier.

Med anledning av en under en längre tid minskning av gästantalet, och därmed sämre ekonomi, prövar vi att 1:a sept. till 20 jan. ha gästhemmet öppet torsdagar till söndagar. Vi hoppas att på så sätt kunna minska våra skulder och samla oss för en förnyelse av den andliga miljön, utifrån vår grund ”Liturgi och Diakoni”. Den dagliga bönen i kyrkan fortsätter med Laudes och Completorium. Det blir veckomässa på torsdagar kl. 18.00 och högmässa varje sön- och helgdag kl. 11.00. Frivilliga krafter kommer delvis att svara för böner och telefonvakt. För att klara allt praktiskt arbete hoppas vi på fler frivilliga medarbetare i framtiden. Det behövs fler människor engagerade på olika sätt för att Hjelmserydsstiftelsen skall kunna fylla sin kallelse som en andlig oas i Svenska kyrkan.

Herren har på ett förunderligt sätt hållit Hjelmserydsstiftelsen vid liv i 65 år. Må vi vara lyhörda Hans kallelse nu och i framtiden.

Varmt tack för era förböner och ert understöd.

Styrelsen genom Maria Gerdås

Konfirmandläsning 2012

Till nästa sommar välkomnar vi varmt konfirmander igen!

Många kan vittna om hur mycket en konfirmandläsning på Hjelmserydsstiftelsen kan ge. Vårt konfirmandinternat ute på småländska landsbygden kan ge mycket av det en 15-åring behöver. I en liten grupp med duktiga ledare finns stor möjlighet att växa som kristen och som människa.

Vi välkomnar ungdomar födda –98 eller tidigare. Läsningen börjar efter skolavslutningen och slutar med konfirmation i mitten av juli. Inskrivning 7-9 december.

Tipsa vänner och släktingar. Hör av er för mer info och anmälan!